Αγωνιστική Αναρρίχηση | Αναρρίχηση Βουνού | Αθλητική αναρρίχηση
Η αγωνιστική αναρρίχηση διεξάγεται σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο και το πεδίο αναρρίχησης αποτελεί κατασκευή με επιφάνεια που φέρει βιδωμένα τεχνητά πιασίματα και πατήματα. Συμμετέχουν αθλητές στα εξής είδη:
- α. Αγώνες Δυσκολίας αποκαλούνται οι αγώνες που η αναρρίχηση γίνεται «επικεφαλής» με τον αναρριχητή να είναι δεμένος και ασφαλισμένος από κάτω, όπου το κάθε σετάκι περνιέται διαδοχικά σύμφωνα με τους κανονισμούς και όπου το ύψος που καλύπτεται (ή σε περίπτωση κάλυψης τμημάτων τραβέρσας ή στέγης, η μεγαλύτερη απόσταση κατά μήκος του άξονα της διαδρομής) καθορίζει τη θέση του αθλητή σε έναν από τους γύρους του αγώνα.
- β. Αγώνες Ταχύτητας αποκαλούνται οι αγώνες που επιχειρούνται από αθλητές που αναρριχώνται με top rope – σχοινί από πάνω. Ο χρόνος που επιτυγχάνεται από τον αθλητή για την ολοκλήρωση μιας διαδρομής καθορίζει τη θέση του σε έναν από τους γύρους του αγώνα.
- γ. Αγώνες Bouldering ονομάζονται οι αγώνες που αποτελούνται από έναν αριθμό τεχνικών προβλημάτων αναρρίχησης. Κάθε προσπάθεια επιχειρείται είτε με ασφάλιση από πάνω ή επικεφαλής ή χωρίς ασφάλεια. Το σύνολο των επιτυχώς ολοκληρωμένων προβλημάτων σε συνάρτηση με τον αριθμό των προσπαθειών κάθε αγωνιζομένου δίνει την τελική του κατάταξη στον αγώνα.
Αθλητική αναρρίχηση |
Η αναρρίχηση θεωρείται αθλητική όταν για την ασφάλιση του αναρριχητή χρησιμοποιούνται μόνιμες ενδιάμεσες ασφάλειες, που έχουν προ-τοποθετηθεί, χωρίς να απαιτείται η τοποθέτηση από αυτόν προσωρινών ασφαλειών. Οι μόνιμες ασφάλειες είναι αρκετές για να του προσφέρουν προστασία από τραυματισμό, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής που μπορεί να συμβεί πτώση του αναρριχητή. Θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος αναρρίχησης και συμβάλλει κυρίως στη βελτίωση της απόδοσης και των κινητικών – αναρριχητικών ικανοτήτων των αναρριχητών. Η αθλητική αναρρίχηση γίνεται σε βράχινο πεδίο και σε τεχνητή πίστα αναρρίχησης. |