Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Πιέρια, κορυφή Φλάμπουρο (2.188μ.), Τούρλα (2.104μ.), διάσχιση Ε4. Βελβεντός. Χωριό Καταφύγι. Καταρράκτες Σκεπασμένου, ρακοκάζανο (εύκολες & δύσκολες πορείες)
 

11-13/11/2022

Πιέρια, κορυφή Φλάμπουρο (2.188μ.), Τούρλα (2.104μ.), διάσχιση Ε4. Βελβεντός. Χωριό Καταφύγι. Καταρράκτες Σκεπασμένου, ρακοκάζανο (εύκολες & δύσκολες πορείες)

Τα Πιέρια, με τα πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς κατά την μυθολογία ήταν το βουνό των Πιερίδων Μουσών κι αποτελεί τη ΒΔ προέκταση του Ολύμπου του βουνού των θεών. Οι Πιερίδες, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού, μαγεύτηκαν τόσο πολύ από το υπέροχο βουνό, ώστε ακόμη κι όταν νικήθηκαν σε αγώνα από τις Ελικωνιάδες Μούσες, μεταμορφώθηκαν σε πουλιά κι έμειναν για πάντα εκεί… Εκεί, στα πυκνά μικτά φθινοπωρινά δάση του βουνού θα ακούσουμε του τραγούδι τους απ’ τα πουλιά, διασχίζοντας τα απαράμιλης ομορφιάς δάση των Πιερίων.

Παρασκευή 11/11

Αναχώρηση 16:00 για το Βελβελντό Κοζάνης όπου η διανυκτέρευση σε ξενώναPieria velvento 2bc9f

Σάββατο: 

Η διανυκτέρευση του Σαββάτου θα γίνει σε ξενώνα στο χωριό Καταφύγι & και στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κοζάνης στην θέση Λαγομάνα. Με το βαν του ΕΟΣ Κοζάνης θα γίνουν αμφίδρομες μεταφορές από τη μία διαμονή στην άλλη ώστε ο κάθε πεζοπόρος να απολαύσει τη διαδρομή που επιθυμεί (αποσταση 4χλμ.άσφαλτος + 1,2χλμ.χωματόδρομος)

Ομάδα Α: Μεταφορά με το πούλμαν στο Μετόχι Βελβεντού (525μ.) απ’ όπου, με σακίδιο ημέρας, αρχίζει η ανάβαση στους πρόποδες των Πιερίων από τη διαδρομή του «κοφτού», αρχικά μέσα από μικτό δάσος φυλλοβόλων και κωνοφόρων. Στη συνέχεια η διαδρομή κινείται σε δασωμένη κόψη/αυχένα μέχρι τη θέση Λαγομάνα (1.400μ.) στο καταφύγιο Ω.Π.: 2-2,30,  Υ.Δ.: 980, Β.Δ.: 2 (4.50χλμ,). Προαιρετική ανάβαση στην κορυφή Φλάμπουρο (2.188μ.) απ’ όπου η θέα είναι απεριόριστη (φαίνονται ακόμη και τα Καζάνια του Ολύμπου) στα κατάφυτα με χρυσοκίτρινα δάση Πιέρια. Κατάβαση στο θερμαινόμενο, οργανωμένο & φιλόξενο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ.Κοζάνης για φαγητό και διανυκτέρευση Ω.Π.: 7-8, Υ.Δ.: +1748 -738, Β.Δ.: 2+ (15,60χλμ.). Αναλόγως τη δυνατότητα και τις αντοχές της ομάδας μπορεί να συνεχιστεί η πορεία για μία ώρα ακόμη για την κορυφή Τούρλα (2.104μ.) 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σακίδια με τον εξοπλισμό διανυκτέρευσης θα μεταφερθούν οδικώς με αγροτικό αμάξι στο καταφύγιο με μικρή χρέωση.

Ομάδα Β: Μεταφορά το πρωί οδικώς στο χωριό Καταφύγι (1.400μ.)Pieria katafigi33 551b1

1η ΕΠΙΛΟΓΗ για την Ομάδα Β': Πεζοπορία με σακίδιο ημέρας προς το καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης «Μερκούρης Κυρατσούς» (1.950μ.) στη θέση Μπάρα, από εκεί σε αλπικό πεδίο, πεζοπορία μέχρι την κορυφή Φλάμπουρο (2.188μ.) απ’ όπου η θέα είναι απεριόριστη στα πυκνά δάση των Πιερίων με τα φθινοπωρινά χρώματα κι επιστροφή από την ίδια διαδρομή Ω.Π.: 6-6.30 ,Υ.Δ.: +-788, Β.Δ.: 1+ (14χλμ.). Στη συνέχεια, περίπατος στο παραδοσιακό χωριό Καταφύγι όπου έζησε ο Αλέξης Ζορμπάς, ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη, με την πλατεία και τους ναούς του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 1750 (είναι ο μόνος ναός πού δεν κάηκε στην πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς) και του Προφήτη Ηλία στον μικρό λόφο με την ονομασία Καραούλι, με μια εκπληκτική θέα προς την Κοζάνη και στην λίμνη του Αλιάκμονα του Πολυφύτου. Αξίζει να δούμε το παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο του χωριού χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το σχολείο κτίστηκε τον 19ο αι. και διέθετε σπάνια βιβλιοθήκη. Σε αυτό δίδαξαν ο Άνθιμος Γαζής, ο Μπίρδης και στις αίθουσές του έγινε η πρώτη Παμακεδονική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ. Φαγητό στο χωριό και διανυκτέρευση σε ξενώνα στο χωριό.

Pieria katafygio 33c5b2η ΕΠΙΛΟΓΗ για την ομάδα Β' : νωρίς το πρωί,  πεζοπορία από το χωριό Καταφύγι (1.400μ.) σχεδόν ισοϋψώς από μονοπάτι όπου στη διαδρομή περνά και από καταρράκτες, μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Κοζάνης στη θέση Λαγομάνα, Ω.Π.: 1,30-2, Υ.Δ.: +-100, Β.Δ.: 1 (4,60χλμ.). Υπάρχει και η επιλογή μεταφορράς με βαν στο καταφύγιο στη θέση Λαγομάνα. Συνάντηση με την ομάδα Α' και κοινή πορεία με την ομάδα Α’ προς την κορυφή των Πιερίων Φλάμπουρο (2.188μ.) και κατάβαση στο θερμαινόμενο, οργανωμένο & φιλόξενο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ.Κοζάνης (1.400μ.).  Ω.Π.: 4,30-5, Υ.Δ.: 740, Β.Δ.: 2 (10,8χλμ.).Επιστροφή με αγροτικό αμάξι ή βαν στο χωριό Καταφύγι για τη διανυκτέρευση στον ξενώνα

Κυριακή

Επιλογή Α Κυριακή: Νωρίς το πρωί πεζοπορία από τη θέση Λαγομάνα από μονοπάτι που συναντά το Ε4 (που αρχίζει από τα Πιέρια και κατευθύνεται μέσω του Δίου στον Όλυμπο) και κατάβαση στη θέση Μετόχι (525μ.). Η διαδρομή του Ε4 κινείται σε φαρδύ μονοπάτι μέσα σε δάσος φυλλοβόλων δέντρων με τα φθινοπωρινά χρώματα να κυριαρχούν στο τοπίο. Έχει καλή σήμανση και μέτριες κλίσεις κι αποτελεί την πιο κλασσική διαδρομή των Δυτικών Πιερίων. Στη διαδρομή υπάρχουν καταρράκτες, τμήμα παλιού καλντεριμιού και παλιό γεφύρι Ω.Π.: 4-4,30, Υ.Δ.: -925, Β.Δ.: 1+.

Επιλογή Β’ Κυριακή: Αναχώρηση οδικώς κι επίσκεψη στους καταρράκτες του Σκεπασμένου στους πρόποδες των Πιερίων στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας το οποίο ξεκινά από το χωριό Καταφύγι και χύνεται στη λίμνη του Πολυφύτου. Οι καταρράκτες βρίσκονται σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, περιβάλλονται από μικρές λιμνούλες και η θέα προς τον τριπλό καταρράκτη των 25μ. είναι εκπληκτική ενώ, η όλη περιοχή έχει διαμορφωθεί σε αισθητικό πάρκο. Διάρκεια δραστηριότητας περίπου 1,30 ώρα. Μεταφορά στο Βελβεντό κι ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στο όμορφο χωριό. Pieria katarraktis skepasmenou 6645d

Κοινό υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας για όλους: Ελεύθερος χρόνος για επίσκεψη στο γραφικό χωριό του Βελβεντού με το παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ιστορικό κέντρο, τους βυζαντινούς ναούς, το λαογραφικό μουσείο και αναλόγως τον χρόνο, επίσκεψη σε παραδοσιακό ρακοκάζανο του χωριού.

Συνεργασία με τον ΕΟΣ Κοζάνης

Συντονιστές: Σωτήρης Τοπάλογλου  & Μάνος Ρήγκας