Η Πάρνηθα έχει τον αγώνα της

13o ΑΡΜΑ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

7o ATHENS-FILY CLIMB FEST

7o ATHENS-FILY CLIMB FEST

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ

Ετήσια Προβολή
Ανά έτος
Μηνιαία προβολή
Ανά μήνα
Weekly View
Ανά εβδομάδα
Daily View
Σήμερα
Search
Αναζήτηση
Μακεδονία: Παγγαίο (1.956μ.). Θεοφάνεια με «Αράπηδες» στη Νικήσιανη. Σπήλαιο Αλιστράτης,
 

3-6/1/ 2020

Μακεδονία: Παγγαίο (1.956μ.). Θεοφάνεια με «Αράπηδες» στη Νικήσιανη. Σπήλαιο Αλιστράτης,

*Οι εύκολες πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Έναρξη κρατήσεων: 25/11/19

 Παρασκευή: Αναχώρηση στις 16:00 για τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης όπου η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο

Σάββατο: Αναχώρηση για Μεσορόπη (366μ.) Δύσκολη πορεία:  Ανάβαση από μονοπάτι στο καταφύγιο ΕΟΣ Καβάλας στο καταφύγιο  ‘’ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ’’ (1.550μ.)  όπου θα γίνει η διανυκτέρευση. Ω.Π.: 4, Υ.Δ.: 1.150μ., Β.Δ.: 2.  Εύκολη πορεία:  Πεζοπορία σε πανέμορφο μονοπάτι από τη Μεσσορόπη με  πρόσβαση και στάση στα ομορφότερα μέρη με τους μικρούς καταρράχτες και τις λίμνες, σημεία ξεκούρασης με παγκάκια και κιόσκια, προστατευτικούς φράκτες στα επικίνδυνα σημεία, καλαίσθητα ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια μέχρι τη Σπηλιά Βοσκοβρύση (Τσομπάν Σουί) Ω.Π.: 5-6, Υ.Δ.: 800, Β.Δ.:1+ (11χλμ.) Μεταφορά στον ξενώνα Ακροβουνίου (Δασικό Χωριό) όπου οι υπόλοιπες διανυκτερεύσεις σε δωμάτια ή σε κλειστό και θερμαινόμενο χώρο με υπνόσακο και κάριματ. 

Κυριακή:  Εύκολη πορεία: Επίσκεψη οδικώς στο σπήλαιο Αλιστράτης, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης με πλούσιο διάκοσμο με τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και σπάνιους εκκεντρίτες.  Στη συνέχεια από τη Νικήσιανη έναρξη πεζοπορίας Στην αρχή από τσιμεντένιο αυλάκι, περνά από μικρό καταρράκτη και καταλήγει από τοπίο με φτέρες και πλούσια βλάστηση στα Μαύρα νερά, στις δασικές εγκαταστάσεις του Δασαρχείου. Μικρή πεζοπορία διάρκειας περίπου 3 ωρών σε εύκολο πεδίο. Δύσκολη πορεία: Το πρωί προαιρετική ανάβαση στην κορυφή του Παγγαίου όρους (1.956μ.). Ω.Π.: 4-4.30, Υ.Δ.: 300μ., Β.Δ.: 1 (ή 5 με χιόνι) και στη συνέχεια κατάβαση μέσω Τρίκορφου (1.942μ.), δεύτερη ψηλότερη κορφή Παγγαίου – πηγή Μπέικος – Μονή Εικοσιφοίνισσας (561μ.) Απαραίτητος χειμερινός εξοπλισμός  Ω.Π.: 5, Υ.Δ.: -1.100, Β.Δ.: 2 (12χλμ.) Διανυκτέρευση στον ξενώνα Ακροβουνίου ή σε σκηνές

Δευτέρα:  Μετάβαση  στη Νικήσιανη για παρακολούθηση των τοπικών δρώμενων  των Θεοφανείων. Ομάδες  «Αράπηδων» κάνουν κοινή παρέλαση στους δρόμους, κάτω από τους ήχους των κουδουνιών τους. Δύο αρχηγοί ομάδων παλεύουν μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολούθως, γύρω από τον πεσμένο αρχηγό, μαζεύονται όλοι, σε μια μυσταγωγία, που τελειώνει με την ανάσταση του νεκρού και τον ιδιόρρυθμο ξέφρενο χορό όλων, που ακολουθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η παράσταση αυτή συμβολίζει το θάνατο του Διονύσου από τους Τιτάνες και την ανάστασή του από το Δία και παράλληλα τη χειμερία νάρκη της φύσης, που είναι ο Χειμώνας και στη συνέχεια την ανάσταση της φύσης με τον ερχομό της Άνοιξης.

Συντονίστρια εύκολης πορείας: Χρυσάνθη Πολυχρονίδου

Συντονιστής δύσκολης πορείας: Θανάσης Μπαρμπούτης